Skladová evidence

DABOK-PRAHA7_w650q90(2)

Skladová evidence: Klíč k efektivnímu řízení zásob a optimalizaci skladu

Moderní digitální řešení se dnes prosazují ve všech oblastech a ani skladová evidence a celková správa skladu nejsou výjimkou. Manuální řízení veškerých procesů tedy stále častěji nahrazuje specializovaný software, který funguje buď samostatně, nebo je napojený přímo na firemní informační systém. V čem jsou hlavní přínosy digitalizace a automatizace? A jaké další způsoby skladové evidence existují?

Skladová evidence je zákonnou povinností

Všechny obchodní společnosti a živnostníci, kteří si pořizují zásoby a vedou účetnictví, musí zachycovat aktuální informace o stavu svého majetku. U fyzických osob se tato povinnost řídí zákonem o daních z příjmů, konkrétně § 7b odstavce 4 ve znění:

„Zjištění skutečného stavu zásob, hmotného majetku, pohledávek a dluhů provede poplatník k poslednímu dni zdaňovacího období. O tomto zjištění provede zápis. O případné rozdíly upraví základ daně podle § 24 a 25.“

Skladová evidence je tedy součástí celého procesu a týká se především OSVČ, které se živí prodejem zboží, ale také nejrůznějších řemeslníků, pekařů, cukrářů apod. Pomůže jim i se správným oceněním skladových zásob při pořízení a následném prodeji. A také šetří spoustu času a starostí při případných kontrolách.

Proč mít maximální přehled ve skladovém hospodářství?

Znát současný stav zásob se ale vyplatí také z praktického hlediska. Skladová evidence výrazně zjednoduší práci managementu firmy i zaměstnancům ve skladu. Vyhledávání v jednotlivých regálech tak bude mnohem rychlejší, inventury zvládnetebez starostí a snadno zjistíte, jestli nemáte zboží zbytečně moc nebo naopak málo. U potravin, léků nebo kosmetiky pak lépe odhalíte, zda některé z produktů nejsou před expirací.

Zkrátka jde o celkové zefektivnění skladových procesů od zásobování přes vychystávání až po reporting. A tím, že se čas na všech rutinních úkolech zkrátí, sníží se vám náklady a vaši zaměstnanci budou mít větší prostor věnovat se sofistikovanějším činnostem. Vy se tak můžete více soustředit na potřeby zákazníků a máte šanci získat náskok před konkurencí.

Možnosti vedení skladové evidence

Někteří drobní živnostníci stále dávají přednost excelovým tabulkám, nebo dokonce tužce a papíru. Středně velké a velké firmy ale postupně přecházejí na digitální řešení, protože díky tomu nemusí veškerá data zadávat ručně a vše mohou sdílet napříč firmou i mimo ni. A pokud se pohybují v e-commerce, bez problému propojí digitální systém se správou svého e-shopu. Některé firmy navíc nabízejí komplexní ERP řešení (z anglického Enterprise Resource Planning, tedy komplexní systém sdružující veškerou firemní agendu) s různými slevami a výhodami, jako je například skladová evidence zásob zdarma.

Skladové karty v digitální i papírové podobě

Základem skladového hospodářství jsou skladové karty, které musí obsahovat několik povinných údajů. nezáleží přitom, jestli mají digitální nebo papírovou formu, případně obě. Konkrétně se jedná o tyto informace:

  1. Název a kód      zboží
  2. Měrná      jednotka
  3. Nákupní a      prodejní cena zboží
  4. Minimální a      maximální objem skladových zásob

Digitální skladová karta ale může obsahovat i další podrobnosti, například grafické materiály, texty v různých jazycích, více možností nacenění apod. Výrazně vám tedy zjednoduší vyhledání zboží a okamžitě vás upozorní, pokud dané zboží chybí. Automatizace firemních procesů tak bude zase o něco jednodušší.

Výhody automatizace skladového managementu

Digitalizace skladové evidence je zpravidla jen jedním z pilířů automatizace procesů, která zahrnuje i výběr variabilních regálových systémů s možností vertikálního skladování nebo moderní manipulační techniku. To vše vede jak k vyšší bezpečnosti, tak ke spokojenosti pracovníků. Dalším benefitem je ale i snížení finančních nákladů a maximální využití skladových prostor, do kterých se najednou vejde mnohem více zboží. Existují totiž řešení, která efektivně využívají výšku skladu, a tak ušetří i více než 50 procent podlahové plochy.

Mohlo by vás zajímat