Optimalizace skladů

11092007092(4)_w1920q90

Optimalizace skladů: jak regálové systémy zvyšují efektivitu vašeho skladu

S růstem firmy zpravidla roste i objem zboží, které je potřeba efektivně skladovat. Díky tomu budete mít o svých zásobách maximální přehled a vše se rychle dostane k zákazníkovi, aniž by docházelo k chybám nebo zpožděním. Na řadu tedy přichází optimalizace skladu, která zahrnuje jak automatizaci a digitalizaci, tak výběr moderních regálových systémů, které se vyznačují vysokou variabilitou, ale i pevností a odolností. Podívejme se, jak je správně vybrat, uspořádat a označovat, abyste měli k produktům snadný přístup a nerostly vám náklady na provoz.

Co všechno je součástí optimalizace skladů?

V malém skladu si možná vystačíte s jedním regálem, papírem a tužkou. Ve středně velké a velké firmě se ale dnes už neobejdete bez optimalizace skladů. Co všechno by měla zahrnovat?

- automatizaci procesů od naskladňování přes vyhledávání až po odesílání

- digitalizaci skladových karet a napojení skladového systému na správu e-shopu, respektive na komplexní ERP nástroj pro komplexní řízení firmy

- výběr kvalitních a flexibilních regálů na míru

- moderní manipulační techniku

- přehled o pohybu skladových položek

- jasně dané pozice jednotlivých produktů

- jednotný a přehledný systém vyhledávání zboží

- školení pracovníků

Regály na míru pro maximální využití prostoru

Ani stoprocentně digitalizovaný sklad s robotickou manipulační technikou by nemohl fungovat bez vhodně zvolených a správně uspořádaných regálových systémů. Jejich hlavním úkolem je přizpůsobit se velikosti vašeho prostoru i druhu a rozměrům zboží, abyste váš sklad využili na maximum, ušetřili čas a snížili náklady. Některé z nich nabízejí vysokou variabilitu a možnost dokoupení dílů, jiné vám spolehlivý dodavatel upraví přímo na míru vašim potřebám. Ve skladech se nejčastěji využívají tyto typy regálů:

- policové (univerzální, na dokumenty i zboží)

- paletové (pro všechny druhy palet)

- konzolové (k ukládání velkorozměrového materiálu, tyčového i deskového)

- kovové (pro gastronomické provozy, na léčiva, krmiva nebo chemikálie)

- regály do archivu (do knihoven, kanceláří, úřadů apod.)

- regály na pneumatiky (do autoservisů, dílen, garáží a opraven)

Správné umístění a montáž regálů

Jakmile víte, jaké regály budete potřebovat, máte napůl vyhráno. Důležité je ale i správné uspořádání neboli layout skladu, díky kterému si snadno rozvrhnete celý prostor a nebudete zbytečně plýtvat volným místem. Pomoci vám mohou moderní digitální technologie. A pokud si na to netroufnete sami, můžete využít služeb externích odborníků nebo specializovaných firem.

Chytré označování usnadní vyhledávání

Nejjednodušším řešením, které se osvědčilo ve skladech všech velikostí, jsou samolepicí etikety s písmeny a čísly. Ty vždy označují uličku i konkrétní místo a řidiče vysokozdvižných vozíků i všechny ostatní pracovníky skladu navedou, kam je potřeba. Dále pro orientaci slouží informační tabule nebo podlahové a regálové značení, případně kartonové produktové etikety.

Pro identifikaci samotného zboží se už desítky let používají čárové kódy známé i jako EAN kódy (European Article Number). Nejčastěji je tvoří 12 datových číslic a jedna kontrolní číslice. Jde tedy o EAN-13 kód. Typů kódů je ale mnohem víc a pokud máte zájem je využívat pro sklady a prodejny v České republice, získáte je u společnosti GS1 Czech Republic. Následně je můžete napojit na správu e-shopu nebo na celý skladový systém neboli WMS (Warehouse Management System).

Podobně funguje i modernější RFID monitoring, kdy mají jednotlivé produkty čipy, které jednoduše načtete pomocí skeneru. Nevýhodou této technologie jsou vyšší pořizovací náklady, ale jinak funguje velmi spolehlivě a výhodou je, že narozdíl od čárových kódů nepotřebujete vizuální kontakt. Přenos dat totiž probíhá pomocí rádiových vln.

Mohlo by vás zajímat