Jaké regály zvolit na potraviny

13r

Jaké regály na potraviny? Přehledný průvodce výběrem

Potraviny patří společné s léčivy nebo krmivy pro zvířata ke zboží, které je nejnáročnější na skladování. Vzhledem ke krátké době expirace a citlivosti na teplotu, světlo a další podmínky je potřeba se na práci s nimi dostatečně připravit. A zároveň musíte splnit i hygienické standardy, které stanovuje evropská norma HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Obecně jsou na potraviny nejvhodnější kovové policové regály, ale i ty mají různou podobu a liší se jak odolností, tak náročností údržby. Další faktory pak vstupují do výběru regálů na prodejnu nebo do chladících a mrazících prostor.

Regály do skladu prodejny či gastro provozovny

Pro sklady v obchodech s potravinami nebo restauračních zařízeních jsou ideální kovové regály z nerezu s otevřenými policemi, které se snadno čistí a dezinfikují. Police mají buď plastové nebo kovové a ty se ještě dále dělí na roštové a s plným nerezovým plechem. Nerez je samozřejmě nejdražší, ale zase nabízí delší životnost než plast, zároveň má vyšší nosnost a je celkově odolnější. Z hlediska omyvatelnosti jsou na tom oba materiály velmi dobře a výhodou je i to, že nezachytávají prach ani jiné nečistoty.

Skladování v chladírnách a mrazírnách

I v chladících skladech se nejlépe uplatní kovové regály, které mohou být vystaveny i velmi nízkým teplotám. Teplota se zde pohybuje okolo 0 až 8 °C, zpravidla tedy mohou být police plastové. V mrazírnách se ale celokovovým variantám nevyhnete, protože jedině ty odolají až - 30 °C.

Nejčastěji se zde skladují potraviny, kosmetika nebo léčiva. Zásadní roli má tedy i hygiena a provozovatel skladu odpovídá za to, že budou dodrženy předepsané hygienické normy, které stanovuje směrnice EU 10883/92. Co konkrétně je jejím obsahem?

  • snadná omyvatelnost (zvenku i zevnitř)
  • stoprocentně netoxický materiál
  • odolnost vůči bakteriím a plísním
  • nepropustnost vlhkosti
  • nízká spotřebu energie i při vysokém výkonu a nepřetržitém provozu
  • rychlá a jednoduchá manipulaci se zbožím (kvůli expiraci a citlivosti produktů)

Prodejní regály

Na prodejní ploše je kromě praktičnosti zásadní i vzhled regálů, které vaše zboží vystaví na odiv všem zákazníkům. Pro trvanlivé potraviny tedy doporučujeme volit regálové moduly tří základních typů. Jaké to jsou?

  • přístěnné regály – buď u zdi stojí, nebo jsou na ni přichycené a mají univerzální využití
  • oboustranné (gondolové) regály – zajišťují snadný přístup ke zboží a působí reprezentativně
  • rohové regály – šetří místo, a tak jsou ideální do menších obchodů

Standardní rozměry a jednotlivé součásti prodejních regálů

  • Výška regálové stěny je 1000, 1100,1400, 1600, 1800, 2000, 2100, 2200, 2400 nebo 2600 mm.
  • Délka regálové stěny (modulu) "L" je 625, 1000, 1250 nebo 1330 mm.
  • Hloubka soklu (základové police) "Š" je 400, 500, 600 či 700 mm (v případě hloubky 600 a 700 mm je základová police složena ze dvou kusů).
  • Výška soklu "V" je 140 mm.

V základu tvoří prodejní regál 2 stojiny, zadní panely a police dle výběru. Jen přídavný modul má o 1 stojinu méně. Vrchní zastřešení může a nemusí být použito. Úplný výčet možných rozměrů a typů regálů jsme vám popsali zde .

Dále nejspíš oceníte chladící a mrazící pulty nebo moderní chladící vitríny, které si pochvalují majitelé supermarketů, ale i řeznictví, cukráren či jídelen. Dají se totiž snadno sestavit i propojit dohromady a vždy vypadají dobře. Hodit se vám ale budou i specifické komponenty, které stačí dokoupit a připevnit na variabilní regálové systémy. Jedná se například o košíky na pečivo a zeleninu, děrované díly, přepážky, závěsné prvky nebo neutrální prosklené vitríny, které mají v kontextu prodejny potravin řadu uplatnění. Hodí se zejména na pečivo, alkoholické nápoje nebo nejrůznější prémiové zboží.

V supermarketech a hypermarketech se nejčastěji používají rámové regály, které pojmou spoustu různorodého zboží, jsou variabilní a mají moderní vzhled. Výborně se tak hodí do velkých prostor, pomáhají vytvořit příjemnou atmosféru a prokazatelně podporují prodeje. Další informace o vybavení prodejen různé velikosti i zaměření najdete v jednom z předchozích článků.

Mohlo by vás zajímat