Chyby při výběru regálů

6(2)

5 nejčastějších chyb při výběru skladových regálů a jak se jim vyhnout

V době, kdy ve skladech vede rychlost a variabilita, je potřeba se maximálně vyvarovat jakýchkoliv chyb. Největší problémy přitom často způsobují nesprávně  zvolené  skladové regály, které neodpovídají danému prostoru nebo typu zboží, a tak mohou ztěžoval logistiku, ale také ohrožovat zdraví pracovníků a dalších osob, které se v prostoru pohybují. V čem jsou největší úskalí výběru?

1. Hlavním kritériem je cena

Malé nebo začínající firmy mají mnohdy omezený rozpočet, a tak se snadno nechají zlákat nabídkami na levné regály od různých asijských dodavatelů nebo na bazarové varianty. V obou případech je ale nutné počítat s tím, že nízká pořizovací cena se nemusí vyplatit do budoucna. Je možné, že takový regálový systém nepůjde ani sestavit nebo nebude fungovat správně. A pokud ano, potíže se objeví ve chvíli, kdy budete potřebovat vyměnit nebo opravit některý z dílů. Nehledě na často chybějící pojistky, tabulky nosností či bezpečnostní certifikáty,

2. Zanedbání nosnosti podkladu a kapacity regálů

Nejde jen o samotnou nosnost regálů, ale také o to, kolik unese podlaha skladu, aniž by se zničila nebo působila problémy se stabilitou regálů. Zvláštní pozornost si zaslouží zejména umístění skladových regálů na poschodí nebo na zámkové dlažbě. V obou případech byste se tedy měli poradit s profesionály. A samostatnou kapitolou jsou regály stojící v exteriéru, například na asfaltu, se kterým většina internetových dodavatelů nepočítá.

3. Nesprávné umístění

Veškeré regály je potřeba umístit tak, aby uličky mezi nimi nebyly příliš úzké nebo naopak široké. V prvním případě byste nejspíš měli problém s manipulací zboží, zejména velkoobjemového, a pokud máte mezi regály naopak mnoho místa, nevyužíváte sklad efektivně, což se projevuje v příliš vysokých nákladech. Nepodceňujte tedy efektivní návrh skladu a plánujte s pomocí odborníků nebo alespoň s přihlédnutím ke všem důležitým údajům. Jde o finanční a časovou investici, která se vám může v příštích letech mnohonásobně vyplatit.

4. Neprofesionální montáž

Některé menší regály do skladu snadno smontujete i sami, aniž byste potřebovali předchozí zkušenosti a speciální vybavení. Spousta z nich je dnes už bezšroubových, výrobci vám celý systém přesně nachystají a poskytnou vám i podrobné videonávody. Jindy dodávají regály už předmontované, jako je to například u policových kovových regálů, které mají připravené boky a jen do nich zasunete nosníky a police. U paletových a dalších velkých regálů ale doporučujeme upřednostnit profesionální instalaci, která zajistí dostatečnou stabilitu a minimalizuje rizika.

5. Podcenění bezpečnosti práce

Při nehodách ve skladu se často přijde na to, že paletové nebo kovové regály nikdo delší dobu nekontroloval. Pravidelné revize a obnovy certifikátů jsou přitom zcela zásadní a všechny strany díky nim mají jistotu, že daný regál splňuje normu ČSN 26 903, která zahrnuje především bezpečnost a ochranu zdraví lidí, kteří manipulují se zbožím nebo se ve skladovém prostoru pohybují. Provozovateli skladu tedy ukládá povinnost opatřit všechny regály štítkem nebo nálepkou s těmito údaji:

  • maximální nosnost jedné buňky
  • nejvyšší možný počet buněk ve sloupci.
  • nosnost daného sloupce

Označení musí být čitelné, trvalé a dobře viditelné a zároveň je nutné, aby se shodovalo s informacemi v provozní dokumentaci regálů. Nejen, že se díky tomu urychlí naskladňování i vyskladňování zboží, ale také mohou být zachráněny lidské životy. Ve velkých skladech a logistických centrech pak pohyb usnadňují další bezpečnostní prvky, nejčastěji to jsou průmyslová zrcadla, sloupky nebo ocelové zábradlí.

Mohlo by vás zajímat